Over mij

Leren en leven met hart en ziel

Spirit in School portret
Cocky Fortuin-van der Spek

Mij fascineert wat mensen drijft om zich in te zetten voor goed onderwijs. Ik word steeds opnieuw geraakt door de waarde van christelijke inspiratie en verhalen. Met Spirit in School wil ik bijdragen aan de ontwikkeling van scholen waar levensbeschouwelijk leren er toe doet. In mijn visie is dit van belang voor alle leerlingen. Juist in een tijd waarin de meerstemmigheid in ons zelf en om ons heen zo duidelijk aanwezig is.

Ruim vijf en twintig jaar heb ik in het voortgezet onderwijs gewerkt, in diverse vakken en functies. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar CPS onderwijsontwikkeling en advies. Ik was daar werkzaam als trainer, coach en adviseur. Ik begeleidde scholen bij identiteits- en visie trajecten. Voor CPS was ik projectleider van het interne identiteitstraject, dat leidde tot een nieuw missie- en visiedocument. Als projectleider van Dialogica ontwikkelden we met collega’s en schoolleiders een aanpak voor brede identiteitsontwikkeling. Wij schreven het boek “Onze school is een verhaal, identiteit als kwaliteit” en “Identiteit in beweging”. Die rijke professionele bagage wil ik nu verder vormgeven met Spirit in School.

Mijn visie is gevormd door waarnemingen van praktijken op scholen en verrijkt door het meelezen en -denken met velen voor wie christelijke inspiratie in het onderwijs ertoe doet. Verder heb ik  voor mijn Master interreligieuze spiritualiteitsstudies, onderzoek gedaan naar de relatie tussen schoolleiders, spiritualiteit en visie op goed onderwijs.

Identiteit van mensen en organisaties laat zich kennen in verhalen. In mijn werkwijze zoek ik altijd naar de mogelijkheid om te werken met verhalen. Het was bijzonder inspirerend om mee te werken aan het boek “Verhalen verbinden, ruimte voor vertellen op school”.

Een eigen-zinnige manier van werken met verhalen is bibliodrama. Bij bibliodrama verken je een bijbelverhaal via spel en beweging. Levensverhalen en bijbelverhalen raken elkaar en bieden nieuwe perspectief. Naast Spirit in School werk ik als docent bibliodrama voor de Zevende Hemel en het Centrum voor Bibliodrama.

Spirit in School: leren en leven met hart en ziel.

Cocky Fortuin-van der Spek